Άρθρα

Γεώργιος Πλακογιαννάκης – 10 χρόνια εθελοντισμός στα ακριτικά και μικρά νησιά του Αιγαίου

Γεώργιος Πλακογιαννάκης – 10 χρόνια εθελοντισμός στα ακριτικά και μικρά νησιά του Αιγαίου

Άρθρο του Γεωργίου Πλακογιαννάκη στη "Φωνή του Αλίμου", υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό ΑΛΙΜΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

 

 

 

 


 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Κατάγομαι από την Ιεράπετρα Κρήτης αλλά γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια κατοικώ στον Άλιμο και έχω υπηρετήσει ως θεράπων και ελεγκτής ιατρός στη τοπική μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ στον Άλιμο, με την ειδικότητα του Καρδιολόγου, προφέροντας καθημερινώς τις υπηρεσίες μου στους συνδημότες μου.

Από μικρός είχα έρθει σε επαφή με την Ιατρική λόγω λανθασμένης διάγνωσης των ιατρών εκείνης της περιόδου, διαβεβαιώνοντας τους γονείς μου ότι ο καρκίνος που είχα στον λαιμό ήταν θανατηφόρος. Φυσικά με την πάροδο του χρόνου και μέσα από παρατεταμένες παραμονές στα νοσοκομεία ούτε καρκίνος υπήρξε ούτε θάνατος, αλλά αυτό που έμεινε ήταν το μικρόβιο της Ιατρικής.

Σε ηλικία 5 ετών είχα ήδη ξεκάθαρα στο μυαλό μου τι ήταν αυτό που ήθελα. Να βοηθάω τους ανθρώπους!
Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα τελειώνοντας την ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Βουκουρεστίου το 1986 με μετεκπαίδευση στην Παιδιατρική καρδιολογία.
Ακολουθεί η ειδικότητα της Καρδιολογίας το1997 στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών, συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες και στις επιστημονικές εξελίξεις της κλινικής μου.

Από το 1997 έχω δραστηριοποιηθεί και στον ιδιωτικό τομέα έχοντας στην οδό Μασσαλίας 16 το Καρδιολογικό Διαγνωστικό Κέντρο Κολωνακίου.

Τα τελευταία δέκα χρόνια προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες στην ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ στην όποια πιστεύουμε ότι εθελοντισμός είναι η σοφή διαχείριση του περισσεύματος της ψυχής, είναι ο δείκτης του πολιτισμού μας και ότι αποτελεί μια από τις βασικές ανθρώπινες άξιες.

Άγονη γραμμή όπως την αποκαλούν κάποιοι, πλούτο της χώρας μας όπως την αποκαλούμε εμείς περιλαμβάνοντας όλα τα νησιά του βόρειου ανατολικού αιγαίου (Πληροφορίες στο www.omadaaigaiou.gr).

Η βοήθεια και η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι για μένα τρόπος ζωής και βασική αδιαπραγμάτευτη ανθρώπινη αξία.

Από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου θα αγωνιστώ για την επαναλειτουργία των δημοτικών ιατρείων υπό την αιγίδα των ΚΕΠ Υγείας, με στόχο τη συνεχή και δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους δημότες μας, αλλά και για έναν Άλιμο καθαρό και υγιή.

 

Γιώργος Πλακογιαννάκης

Καρδιολόγος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

με τον Συνδυασμό «Άλμος, Όλοι Μαζί»

 


 

 

Λίγα λόγια για την ομάδα Αιγαίου …

 

ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Διασχίζουν το Αρχιπέλαγος

μεταφέροντας ελπίδα και πολιτισμό

 

Αγάπη για την Ελλάδα, πάθος για τον Άνθρωπο και ανιδιοτέλεια στην δράση χαρακτηρίζουν τα στελέχη της Ομάδας Αιγαίου, τα οποία κάθε χρόνο διασχίζουν το Αρχιπέλαγος και διανύοντας χιλιάδες ναυτικά μίλια με τα φουσκωτά τους βρίσκονται κοντά στους κατοίκους των μικρών νησιών για να καταθέσουν την προσφορά τους.

Ποια είναι, όμως, η Ομάδα Αιγαίου και ποιοι είναι οι τομείς που καλύπτουν;

 

Η αρχή 

Η Ομάδα Αιγαίου είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και όπως λένε οι ίδιοι:

Είμαστε μια συντροφιά από φίλους συνταξιδιώτες. Οι περισσότεροι κάτοχοι φουσκωτών σκαφών. Η αγάπη μας για την θάλασσα και το κοινό ενδιαφέρον για τα φουσκωτά σκάφη (και ως ταξιδιωτικό μέσον), μας έδωσαν την ευκαιρία να περιπλεύσουμε το μεγαλύτερο μήκος της Ελληνικής ακτογραμμής και να επισκεφθούμε τα περισσότερα νησιά μας. Οι κοινές μας εμπειρίες και ανησυχίες, μας έδωσαν την δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά τα πολλά προβλήματα των ακριτικών Νησιών και του Αιγαίου γενικότερα.

Η δράση της Ομάδας Αιγαίου έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπό μας, τον «αποκλεισμένο» ακρίτα νησιώτη, που στις μέρες μας έχει ανάγκη από τη στήριξή μας και εμείς έχουμε ανάγκη από την ύπαρξη και ευημερία του εκεί που ζει και αναπτύσσεται: Στα «ξεχασμένα» νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους, τα οποία συνειδητά επέλεξε η Ομάδα Αιγαίου να στηρίζει «κόντρα στον καιρό».

Εκείνα τα νησιά που ενώ αντιμετωπίζουν μόνιμες φυσικές αντιξοότητες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, αλλά και περιορισμούς-δυσκολίες εξαιτίας της προβληματικής συνοριακότητάς τους με τη γείτονα χώρα, επιμένουν να «κρατάνε Θερμοπύλες», παρά το ότι η μέριμνα της πολιτείας δεν επαρκεί.

 

 

Δραστηριότητες

Και επειδή τα νησιά αυτά δεν είναι μόνο οι επιβλητικοί βράχοι, τα μαργαριταρένια ακρογιάλια, η πανέμορφη φύση τους, ο πλούσιος βυθός τους, αλλά πρωτίστως οι κάτοικοί τους, οι συμπατριώτες και συνάνθρωποί μας, η Ομάδα Αιγαίου επιδιώκει και αγωνίζεται να αποκαταστήσει και ισχυροποιήσει την ένωση μαζί τους προσφέροντάς τους όσα μέσα μπορεί για σύγχρονη διαβίωση, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και πρόοδο, συμβάλλοντας έτσι στην ισότιμη μεταχείρισή τους και προάγοντας την ιδιαίτερη σπουδαιότητα που έχουν για την πατρίδα μας.

Η Ομάδα Αιγαίου λειτουργεί αμιγώς εθελοντικά, μέσα από την αυτοδιάθεση των μελών και φίλων της και το πνεύμα συλλογικότητας που την διέπει. Οι δραστηριότητές της διακρίνονται σε αποστολές ανθρωπιστικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στα νησιά του Αιγαίου και σε άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις γύρω από τους σκοπούς της Ομάδας.

Ειδικότερα στις αποστολές περιλαμβάνονται οι ετήσιοι διάπλοι του Αιγαίου Πελάγους με τα φουσκωτά σκάφη και το ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε'» της Ομάδας, καθώς και οι 2-ήμερες εκστρατείες σε νησιά. Το έργο της Ομάδας Αιγαίου στο πλαίσιο των αποστολών περιλαμβάνει ενδεικτικά:

 

Ιατρικές εξετάσεις

Η εξυπηρέτηση των ιατρικών εξετάσεων και επεμβάσεων πραγματοποιείται με μεταφορά και εγκατάσταση σε κάθε νησί του απαραίτητου για όλες τις ειδικότητες ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός απαρτίζεται από ιατρικά εργαλεία, σύγχρονα φορητά διαγνωστικά μηχανήματα, καταγραφικά, κλπ, καθώς και ιατρικά αναλώσιμα.

- Κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5, παιδικών χαρών, σχολικών πολυγηπεδικών χώρων, κλειστών γυμναστηρίων

- Προσφορά σε εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό υλικό σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων (όπως έπιπλα σχολείου, βιβλία, παιχνίδια, μουσικά όργανα, αθλητικά είδη, εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών – ηλεκτρονικούς υπολογιστές, fax, μηχανήματα προβολής, φωτοτυπικά, κλπ).

- Παραστάσεις θεάτρου σκιών, μουσικές συναυλίες

- Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις. Οι ιατρικές υπηρεσίες υποστηρίζονται από το ιατρικό τμήμα της Ομάδας το οποίο διαθέτει πάνω από 15 ειδικότητες: Παθολογίας, Καρδιολογίας, Γυναικολογίας-Μαιευτικής, Παιδιατρικής, Ορθοπεδικής και παιδο-ορθοπεδικής, Ογκολογίας, Πνευμονολογίας, Οδοντιατρικής, Νευρολογίας, Ψυχικής Υποστήριξης, Δερματολογίας, Ουρολογίας, ΩΡΛ, Γενικής και Πλαστικής Χειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής και Μικροβιολογίας σε ενηλίκους και παιδιά.

 

Άλλες δράσεις

Άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ομάδας Αιγαίου περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

1) Την ανέγερση του μνημείου για να θυμόμαστε την Σοφία και τους άλλους πεσόντες του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

2) Την ετήσια χοροεσπερίδα

3) Την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τα 15 χρόνια δράσης της Ομάδας Αιγαίου

4) Συνεργασίες με Φορείς όπως το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή κ.ά.

5) Διεξαγωγή σεμιναρίων στα μέλη και τους φίλους της Ομάδας Αιγαίου, κ.α.

 

 

Πηγή : Φωνή του Αλίμου