Άρθρα

Εθισμός στο διαδύκτιο ..." άρθρο του Παναγιώτη (Πάρις) Κάσκα στη "Φωνή του Αλίμου

Εθισμός στο διαδύκτιο ..." άρθρο του Παναγιώτη (Πάρις) Κάσκα στη "Φωνή του Αλίμου

Άρθρο του Παναγιώτη (Πάρις) Κάσκα στη "Φωνή του Αλίμου", υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό ΑΛΙΜΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

 

 

 

 


Η Έλλειψη Επικοινωνίας στην σύγχρονη οικογένεια και ο τρόπος ζωής στην σημερινή κοινωνία είναι ο πρωτεύων λόγος του «Εθισμού» στο Διαδίκτυο των παιδιών και των εφήβων.

Η έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια πηγάζει όταν ένα παιδί γυρνά στο σπίτι του και δεν είναι κανένας να το ακούσει, να νιώσει την ανάγκη του. Γονείς που λόγω των ασχολιών τους «παρκάρουν» τα παιδιά τους στον υπολογιστή τους ή τα αφήνουν να «παίζουν» με τα έξυπνα κινητά και δεν ασχολούνται μαζί τους. Το παιδί δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει, δεν έχει που να μιλήσει, όποτε η μόνη διέξοδός του είναι το διαδίκτυο και οι εικονικοί φίλοι του μέσω των έξυπνων κινητών, των tabletsκαι των laptops.    

Στο διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών δικτύων (social media) παραμονεύει:

- κάποιος να σε προτρέψει να απομονωθείς,

- κάποιος να σου πει ότι περνάς τέλεια μαζί του,

- blogs που θα σου δώσουν οδηγίες για οτιδήποτε,

- παιδικό και ενήλικο πορνογραφικό υλικό

- παιδόφιλοι – παιδεραστές.

 

Το διαδίκτυο δεν φταίει, είναι το πλέον απαραίτητο εργαλείο για αναζήτηση πληροφοριών και διασκέδασης. Αλλά και είναι σαν το γλυκό νέκταρ… δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεφύγει. Μέσα από αυτό, τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι, μπορούν να αποκρύψουν ή να παραποιήσουν την ταυτότητά τους και να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να νιώσουν την παραμικρή ενοχή.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 897 εφήβων (430 αγοριών και 467 κοριτσιών) με μέσο όρο ηλικίας 14,8 ετών έδειξε ότι:

- 53.4% χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος

- 26% ανέφεραν καθημερινή χρήση.

- 8% είχε χρήση του διαδικτύου μεγαλύτερη από 20 ώρες εβδομαδιαίως.

- 18,2% παρουσίαζαν περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση διαδικτύου μια κατάσταση που βρίσκεται πριν τον «εθισμό».

- 1% του δείγματος παρουσίαζε υπερβολική χρήση του διαδικτύου, «εθισμός», ενώ στη Νορβηγία ήταν το 1,98%, στην Κίνα το 2,4% και στην Κορέα το 14%.

- Τα αγόρια χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια.

- 4,2% του δείγματος είχε δεχτεί απειλές μέσω Διαδικτύου (cyber bulling victims).  

 

«Ψηφιακά Αναλφάβητοι» Γονείς

Οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να τρομάζουν ούτε οι ίδιοι, ούτε τα παιδιά τους. Δεν είναι το θέμα μας να σπάσουν τον υπολογιστή του παιδιού τους, αλλά να μάθουν ότι υπάρχουν τρόποι προστασίας. Είναι το ίδιο με την τηλεόραση, εάν αφήσεις ένα παιδί μπροστά στο «γυαλί» χωρίς κανέναν έλεγχο τότε είναι σίγουρο ότι θα εθιστεί από αυτήν.

 

Γονική Συναίνεση

Αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ενασχόλησης των παιδιών είναι το διαδίκτυο και η προστασία του μέσω ειδικών λογισμικών που ονομάζονται «Γονική Συναίνεση» ή «Parental Control».

Το συγκεκριμένο λογισμικό παρέχει τη δυνατότητα κυρίως στους γονείς διακριτικά να καθοδηγήσουν, να εκπαιδεύσουν και να ελέγξουν την πρόσβαση στο Internet, μέσω του υπολογιστή, των έξυπνων κινητών και των tablets στα οποία είναι εγκατεστημένο το Parental Control. Με αυτό, μπορούν να φιλτράρουν και να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και εφαρμογές με ακατάλληλο περιεχόμενο όπως: βία, πορνό, τζόγος, chat rooms, κ.α.

«Σίγουρα δεν μπορείς να προστατεύσεις το παιδί σου 100% αλλά μειώνεις την πιθανότητα να εκτεθεί σε κίνδυνο».

 

Βλέπουμε εγκατεστημένο σε ένα έξυπνο κινητό ή tablet το λογισμικό της γονικής συναίνεσης (parental control) που έχει πρόσβαση και έχει παραμετροποιήσει ο γονέας. Η πρόσβαση στο Parental Control (γονική συναίνεση) γίνεται μέσω ενός κεντρικού menu φιλικό προς τον χρήστη - γονέα, και μπορεί, εύκολα και απλά, να παραμετροποιήσει και να ελέγξει τις λειτουργίες του υπολογιστή, των κινητών και των tablets που ελέγχει και το παιδί δεν μπορεί να απενεργοποιήσει.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν την Γονική Συναίνεση, άλλες δωρεάν και άλλες με κάποιο τίμημα.

Είναι το ίδιο όπως με την ψηφιακή τηλεόραση που έχει μπει ήδη στην ζωή μας. Σε αυτήν έχουμε την δυνατότητα να κλειδώνουμε – απαγορεύουμε την πρόσβαση σε παιδιά, συγκεκριμένα κανάλια που προβάλουν πορνογραφικό περιεχόμενο, συγκεκριμένες ώρες και μέρες, 

 


Η γονική συναίνεση (parental control) σε δράση, έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα με απαγορευμένο περιεχόμενο ως προς τον έφηβο (Αλκοόλ). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Η γονική συναίνεση (parental control) μπλοκάρει την εγκατάσταση εφαρμογής από τους κανόνες που εφάρμοσαν οι γονείς του συγκεκριμένου παιδιού που χρησιμοποιεί αυτό το έξυπνο κινητό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτης (Πάρις) Κάσκας

υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό

ΑΛΙΜΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

 

Πηγή : Φωνή του Αλίμου