Άρθρα

Επένδυση για το μέλλον μας: Ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής πολιτικής για τον Άλιμο

Επένδυση για το μέλλον μας: Ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής πολιτικής για τον Άλιμο

Διανύουμε σήμερα μια ιδιαίτερη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δεν αρκεί όμως η διερεύνηση λύσεων για την οικονομία αν δεν προσεγγίσουμε ολιστικά την πρόκληση αυτή.

 

 

 


 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και θα βασίζεται στην πράσινη τεχνολογία, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και εξαρτάται από εμάς αν θα επιλέξουμε το δρόμο για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μέλλον

 

 Ο Άλιμος αξίζει περισσότερα

Η χάραξη ενεργειακής πολιτικής στο Δήμο μας αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας. Και είναι ευθύνη μας να δεσμευτούμε σε δράσεις που θα δώσουν στην πόλη μας βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

Προτεραιότητα αποτελεί η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής πολιτικής που θα αποσκοπεί:

α) Στην αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών εγκαταστάσεων και υποδομών

β) Στην εξοικονόμηση και τη διαχείριση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό

γ) Στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των οχημάτων του δημοτικού στόλου

δ) Στην επιλογή αγοράς προιόντων με ενεργειακές προδιαγραφές

ε) Στη βελτίωση της αστικής κινητικότητας

στ) Στην αξιοποίση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

 

Γι΄ αυτό και έχουμε δεσμευτεί

• Στη σταδιακή αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού παλαιάς τεχνολογίας με λάμπες LED

• Στην εγκατάσταση φωτοβολταικών στα σχολεία με τα έσοδα να κατευθύνονται στις αντίστοιχες σχολικές επιτροπές.

• Στη συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)

Ας αξιολογήσουμε μόνο ότι από την αντικατάσταση λαμπτήρων εξωτερικού φωτισμού επιτυγχάνεται: ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 200,75kWh/λαμπτήρα, ετήσια εξοικονόμηση δαπανών 20,08€/λαμπτήρα, ετήσια μείωση εκπομπών CO2 182,68 kg/λαμπτήρα, ετήσια ποσοστιαία εξοικονόμηση 44%.

 

Και δεν καθυστερούμε.. Προχωράμε με πράξεις

Ήδη πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ.Κουρνιώτη κατά την οποία ο Υποψήφιος Δήμαρχος του Συνδυασμού μας «Άλιμος Όλοι Μαζί» κ. Νίκος Τσαμπαρλής και ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικολάου Παναγιώτης, Μηχανολόγος Μηχανικός εξειδικευμένος στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνδρομής του ΚΑΠΕ στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου και  συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις ενός σχεδίου συνεργασίας.

 

 

 Επενδύοντας στο μέλλον μας

Η υιοθέτηση δέσμης δράσεων για την ενέργεια και το κλίμα αποτελεί επένδυση στο μέλλον μας. Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης θα βελτιώσει το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας, θα προάγει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ενώ θα συμβάλει και στην εξοικονόμηση δαπανών του Δήμου. Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε αν θα μείνουμε σε κενά γράμματα ή αν θα αναλάβουμε αμέσως πρωτοβουλίες για να δώσουμε στην πόλη μας την προοπτική της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας.

 

του Παναγιώτη Νικολάου,

Μηχανολόγου Μηχανικού Ε.Μ.Π,

Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου

με το Συνδυασμό Άλιμος Όλοι Μαζί