Άρθρα

"Ο Άλιμος γυρίζει σελίδα" Συνέντευξη του Νίκου Τσαμπαρλή στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας


Συνέντευξη του Νίκου ΤσαμπαρλήΕίστε νέος υποψήφιος. Τι νέο έχετε να προσφέρετε στον Άλιμο;

Ν.Τ.: Το ψηφοδέλτιό μας συνδυάζει την ανανέωση με την παρουσία τριάντα πρωτοεμφανιζόμενων υποψηφίων και την τεχνογνωσία, την εμπειρία ενός διατελέσαντος Δημάρχου, επτά πρώην Αντιδημάρχων και πολλών Δημοτικών Συμβούλων. Με το πρόγραμμά μας, που θα δώσουμε άμεσα στην δημοσιότητα, έχουμε ως στόχο να παρουσιάσουμε μία συγκροτημένη πρόταση για τον Άλιμο και τους πολίτες του. Προσδοκούμε να βάλουμε τον Δήμο σε μία νέα τροχιά λειτουργίας και ανάπτυξης, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους δημότες και τους τοπικούς φορείς να ξεφύγουμε από την απραξία και την στασιμότητα της διοίκησης Ορφανού.

 

[Π]: Ο σημερινός Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι, αν μη τι άλλο, έβαλε τάξη στα οικονομικά. Συμφωνείτε;

Ν.Τ.: Στο μόνο που έκανε οικονομία ο σημερινός Δήμαρχος είναι στην αλήθεια. Η δημιουργική λογιστική του, που ξεπερνά κάθε όριο μυθοπλασίας, σκοντάφτει στην πραγματικότητα των δημοσιευμένων ισολογισμών. Θα σας αναφέρω με απλό τρόπο τι εννοώ. Στον 1ο ισολογισμό επί διοικήσεως Ορφανού, το παθητικό του Δήμου ήταν 30 εκατ. Ευρώ. Στον τελευταίο ισολογισμό που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες το παθητικό για το 2009 είναι 48 εκατ. Ευρώ. Αυτό για μένα δεν είναι ανάκαμψη αλλά ναυάγιο. Την απογοητευτική εικόνα προσπάθησε να την εξωραΐσει αποτιμώντας τις πλατείες, τα πάρκα, τα πεζοδρόμια από 4 εκ euro; το 2006 σε 15 εκ euro; περίπου το 2009. Ως γνωστό και στον πλέον αδαή περί τα οικονομικά, δεν μπορούμε να πουλήσουμε πεζοδρόμια και δρόμους για να ξοφλήσουμε τα τεράστιο παθητικό που άφησε η διοίκηση Ορφανού. Ας μην αναφερθώ στα δάνεια που σε αντίθεση με την προεκλογική δέσμευση του κ. Ορφανού ότι δεν θα πάρει, αυξήθηκαν και αυτά. Δυστυχώς για τον Δήμο αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δυστυχώς για τον Δήμαρχο αυτή η πραγματικότητα θα ειπωθεί στους πολίτες. Μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει λίγους για πολύ. Πολλούς για λίγο. Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τους πάντες για πάντα!

[Π]: Εσείς σαν νέα Δημοτική Αρχή έχετε κάποιο μαγικό ραβδάκι ή κάποια μυστική συνταγή για να κάνετε κάτι καλύτερο στα οικονομικά του Δήμου;

Ν.Τ.: Μαγικές συνταγές, και μαγικά ραβδιά υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Η σκέψη μας είναι απλή. Διοίκηση χωρίς υπερβολές. Η διοίκηση Ορφανού ξόδεψε τεράστια ποσά για τις δυνατότητες του Δήμου σε ελιτίστικες πολιτιστικές εκδηλώσεις μηδαμινής ανταποδοτικότητας για τους δημότες. Ξοδεύτηκαν υπέρογκα ποσά σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο λόφο πανί, ποσά που θα ζήλευαν και μεγάλα φεστιβάλ της χώρας. Ήμασταν με λίγα λόγια φτηνοί στα λάχανα, ακριβοί στα παραπούλια. Στον τομέα των οικονομικών δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική. Θα ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες μας. Θα δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακος εκεί που είναι εφικτό. Για παράδειγμα έχουμε ως στόχο να στεγάσουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου σε μία κοινή στέγη για να μην δίνουμε 20.000 euro; το μήνα σε ενοίκια. Θα αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα και επιχορηγήσεις, τομέα που η προηγούμενη διοίκηση ξέχασε να ασχοληθεί. Θα έχουμε την ευκαιρία στο πρόγραμμά μας να αναφερθούμε με λεπτομέρειες.

[Π]: Ο κ. Ορφανός ισχυρίζεται ότι έχει εκτελέσει και μια σειρά σπουδαίων έργων όπως Θεομήτορος, Ηρώος Μάτση, Λόφος Αρματολών, παιδικός σταθμός στην Κοτζιά, Αγίου Δημητρίου. Εσείς προγραμματίζετε κάποια έργα;

Ν.Τ.: Αυτό που ξέρουν και οι πέτρες στον Άλιμο είναι ότι ο κ. Ορφανός δεν έχει κάνει το παραμικρό έργο στην πόλη μας. Όλα τα έργα που παρουσιάζει ο κ. Ορφανός είναι έργα τα οποία μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν από την διοίκηση Ματζουράνη. Επί διοικήσεως Μαντζουράνη, είναι τα 12 εκατομμύρια σε έργα που βρήκε στο συρτάρι του ο κ. Ορφανός. Σήμερα συνεχιζόμενα δεν είναι ούτε 2 εκατομμύρια. Η σημερινή διοίκηση για να δικαιολογήσει την απραξία της επικαλείται την οικονομική κρίση. Μόνο που η οικονομική κρίση χτύπησε την χώρα μας τον τελευταίο χρόνο ενώ η δημοτική αρχή διοικεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς στον τομέα αυτόν προγραμματίζουμε έργα βασισμένα στις ανάγκες μας. Οι άμεσες ανάγκες του δήμου είναι ένα κλειστό γυμναστήριο στο κάτω Καλαμάκι και ενίσχυση των Υποδομών στην καθαριότητα, με αγορά πλυντηρίου κάδων και μηχανικά σάρωθρα.

[Π]: Μα δεν έχει κάνει ούτε ένα έργο ο σημερινός Δήμαρχος;

Ν.Τ.: Αν φύτεψε κάποιο λουλούδι σε κάποιο παρτέρι δεν το γνωρίζω. Επίσης αυτόν τον προεκλογικό μήνα παρουσιάστηκαν μπουλντόζες σε παιδικές χαρές, στην αγορά Θουκυδίδου μέσα στον Αύγουστο, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια των δημοτών για το έργο του δημάρχου! Στον μοναδικό τομέα που ήταν συνεπής σε όλη την τετραετία ο κ. Ορφανός ήταν στο να μοιράζει χαμόγελα, να χαιρετά τον κόσμο, να συμπαρίσταται στα προβλήματα των πολιτών, ακολουθώντας την πολιτική των ευχών! Και να μην ξεχάσουμε το κοινόχρηστο πράσινο που έγινε πάρκινγκ δίπλα στο shopping house, στο Jumbo και στην Ostria, τον αποχαιρετισμό κοινοχρήστων χώρων και την ανέγερση του Super Market Βασιλόπουλος στην Καλαμακίου και όλα αυτά τα ωραία που μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν.

[Π]: Πως σκοπεύετε να βοηθήσετε τους επαγγελματίες του Δήμου σας;

Ν.Τ.: Ο κλάδος των επαγγελματιών υπήρξε στόχος για την διοίκηση Ορφανού. Ενώ τα δημοτικά τέλη έμειναν σταθερά για το σύνολο των δημοτών αυξήθηκαν για τους επαγγελματίες. Η μικρομεσαία επιχείρηση, δίνει ζωή στη πόλη, εξυπηρετεί το Δημότη, και είναι μέρος της καθημερινότητας. Σήμερα, οι πιέσεις, που δέχονται είναι δυσβάσταχτες οι μικρές αυτές επιχειρήσεις κλείνουν μια μετά την άλλη κι ο Δήμος δεν πρέπει να είναι άλλο θεατής. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων προτείνουμε, πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, αναδιάρθρωση της τοπικής συγκοινωνίας, επιβολή και αυστηρή αστυνόμευση της ολιγόλεπτης στάθμευσης. Ενημέρωση των δημοτών για τις υπάρχουσες εντός του Δήμου δραστηριότητες προβολή και διαφήμιση. Παράλληλα ο Δήμος με τον μηχανισμό του θα μπορεί με ημερίδες, ενημερωτικές συσκέψεις, κοινοτικές δράσεις να ενημερώνει τους επαγγελματίες της αγοράς για τα προγράμματα που τρέχουν ( ΤΕΜΠΜΕ, ΚΠΣ, κλπ). Οι αγορές πρέπει να στηριχθούν, πρέπει να αναδειχθούν, πρέπει να αντέξουν την πίεση. Ο Δήμος θα είναι δίπλα τους.

[Π]: Καθρέφτη του Δήμου αλλά και τοπόσημο είναι η παραλία. Σκέφτεστε να κάνετε κάτι;

Ν.Τ.: Έχουμε ήδη ξεκινήσει διάλογο με τον Δήμο Π. Φαλήρου για να μεταφέρουμε και στον Δήμο μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα η παραλία μας θα πρέπει να γίνει λειτουργική προς όφελος των πολιτών. Θέλουμε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία να στηριχτούν, αλλά και να αντιληφθούν ότι υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα όρια ως προς την χρήση γης. Η παιδική χαρά πρέπει να στηθεί ξανά από το μηδέν. Δε μπορεί η παιδική χαρά να πνίγεται από ένα τείχος φουσκωτών. Τα φωτιστικά, κάγκελα και παγκάκια είναι για πέταμα και θα γίνουν από την αρχή. Το πράσινο θα ξαναδημιουργηθεί και οι λειτουργίες που ενοχλούν θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι όλες οι λειτουργίες είναι απαραίτητες. Θα πρέπει όμως να συνυπάρξουν σε ισορροπία, δεμένες με το περιβάλλον και ενταγμένες σε μια συνολική μελέτη. Κανένα συμφέρον και καμία χρήση δεν θα πρέπει να εμποδίζει τον ανοικτό ορίζοντα της πόλης στην θάλασσα.

[Π]: Ο Δήμος σας παρά τα 5χιλιόμετρα θαλασσίου μετώπου είναι αποκλεισμένος από τα 4,5 χιλιόμετρα της μαρίνας και της πλατείας. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Ν.Τ.: Δεν νοείται ο Δήμος μας να μην έχει λόγο και φωνή στην παραλία και στην μαρίνα. Διεκδικούμε και θα αγωνιστούμε για την παραχώρηση της πλαζ και της Μαρίνας στο Δήμο μας. Είναι ο φυσικός μας πλούτος. Παράλληλα απαιτούμε να σταματήσει αυτό που σήμερα συμβαίνει στη Μαρίνα. Δεν μπορεί ο χώρος ελλιμενισμού, το καρνάγιο, οι χώροι περιπάτου και αναψυχής να είναι άτακτα ανακατεμένοι και να λειτουργούν ο ένας εις βάρος του άλλου. Σήμερα έχουμε κλοπές στα σκάφη, ατυχήματα στο καρνάγιο, υποβάθμιση στην αναψυχή. Η εικόνα της Μαρίνας είναι τραγική και δεν ταιριάζει στην μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας. Ο χώρος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί και να προσφέρει στον δημότη ποιότητα ζωής. Μπορεί να γίνει ένα στολίδι. Πιστεύουμε στην συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: ο Δήμος, ο σύλλογος ιδιοκτητών επαγγελματιών, οι ιδιοκτήτες και η ιδιωτική πρωτοβουλία με συνεργασία μπορούν να απαντήσουν στις απαιτήσεις των καιρών εκεί που τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Ε.Τ.Α.) απέτυχαν. Ο σημερινός δήμαρχος είναι δέσμιος της κυβερνητικής πολιτικής για την παραλία, δέσμιος της στασιμότητας και της απέραντης αναμονής. Η Μαρίνα ανήκει στον κόσμο, ανήκει στο Δήμο. Όταν εκλεγούμε Δημοτική Αρχή, αυτό το μήνυμα θα αγωνιστούμε για να το καταλάβουν καλά.

[Π]: Πιστεύετε ενόψει του ΄΄Καλλικράτη΄΄ θα τα καταφέρετε καλύτερα από το σημερινό Δήμαρχο σε περίπτωση που εσείς κερδίσετε τις εκλογές;

Ν.Τ.: Η σημερινή διοίκηση έκανε μια απλή άχρωμη και άχαρη θα έλεγα διοίκηση. Προσπαθεί να μετατρέψει την απραξία σε προτέρημα. Όλες τις υποδομές τις βρήκε έτοιμες από την εποχή του Μαντζουράνη. Ο οργανισμός του Δήμου, οι οργανισμοί των παιδικών σταθμών, το κολυμβητήριο, η μεταφορά των ΚΑΠΗ στο Δήμο, η Δημοτική Αστυνομία όλα έγιναν επί εποχής Μαντζουράνη. Η διοίκηση Ορφανού δεν μπόρεσε να χτίσει στα θετικά , αλλά ούτε και να αλλάξει τα αρνητικά του παρελθόντος. Στη δική μας παράταξη που μπορεί να τη χαρακτηρίσω τεχνοκρατική, έχουμε την εμπειρία, την φρεσκάδα, τα νέα με τα έμπειρα μυαλά για να πετύχουμε. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποτελεσματικοί. Ξέρουμε να συνεργαζόμαστε με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και είμαι βέβαιος ότι η μετάβαση στη μετά ΄΄Καλλικράτη΄΄ εποχή μπορεί να γίνει ομαλά χωρίς αναταράξεις και χωρίς να διαλυθούν οι λειτουργίες του Δήμου.

[Π]: κ. Τσαμπαρλή θέλω να μου πείτε, τι σας απέδωσαν τα 20 χρόνια από πλευράς εμπειρίας από τον Δήμο Αλίμου για να οικοδομήσετε την δική σας εποχή ως Δήμαρχος;

Ν.Τ.: Αυτά τα 20 χρόνια ήταν για μένα πάνω απ' όλα ένα μεγάλο σχολείο. Είναι τιμή μου σήμερα να λέω ότι έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος σχεδόν σε όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου.(Τεχνική Υπηρεσία, Διοικητικές Υπηρεσίες, Οικονομική Υπηρεσία, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος). Έχω χρόνια συμμετοχής στη Δημαρχιακή Επιτροπή, οχτώ χρόνια πρόεδρος Παιδικών Σταθμών και πάμπολλα χρόνια συμμετοχής σε συμβούλια του Αθλητικού Οργανισμού, της ΑΝΕΔΑ, άλλων παιδικών σταθμών, σχολικών επιτροπών. Ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα η ενασχόληση μου με την ολομέλεια του κολυμβητήριου, η επάνδρωση, η αρχική λειτουργία και το στήσιμο του νέου αυτού νομικού προσώπου. Αισθάνομαι έτοιμος αυτή την εμπειρία να την επιστρέψω με προσφορά και έργα στο Δήμο και τους συμπολίτες μου. Πρέπει όμως να σας πω ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι προσωπική μου υπόθεση. Μπορεί να απευθύνετε την ερώτηση σε μένα αλλά η σωστή απάντηση είναι ότι είμαστε μια ομάδα πενήντα ανθρώπων με εμπειρίες, από την διοίκηση του Δήμου, από την επαγγελματική μας δραστηριότητα, από την αλληλεπίδραση μας από την πόλη που ζούμε, από την καθημερινή επαφή με το πολίτη. Είμαι βέβαιος, ότι με εφόδιο την συνολική μας γνώση και τις συλλογικές μας εμπειρίες θα πετύχουμε. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, θα γυρίσουμε σελίδα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα δουλέψουμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα πετύχουμε, γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε καλύτερα!

[Π]: Ο ψηφοφόρος Τσαμπαρλής βρίσκεται μπροστά στην κάλπη. Γιατί να ψηφίσει το συνδυασμό σας;

Ν.Τ.: Η διοίκηση Ορφανού αυτό που είχε να προσφέρει το έδειξε τα 4 χρόνια που πέρασαν. Το έργο τους είναι αυτό. Οι δικαιολογίες είναι αδιάφορες. Έκαναν αυτό που μπορούσαν. Το απολύτως τίποτα. Οι εκλογές του Νοέμβρη μας φέρνουν όλους απέναντι σε ένα συγκεκριμένο δίλημμα: θα συνεχίσουμε την πορεία της στασιμότητας, της υποβάθμισης, της μιζέριας ή όλοι μαζί θα γυρίσουμε σελίδα; Θα συνεχίσει ο Δήμος Αλίμου να λειτουργεί με τις παθογένειες του παρελθόντος, ως ένα μικρό κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας ή θα προσπαθήσουμε όλοι να αλλάξουμε την εικόνα; Τα δεδομένα έχουν αλλάξει όχι μόνο για τον καθένα μας στην καθημερινότητά του. Οι νέες δυσκολίες, απαιτούν από όλους μας να αντιληφθούμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τις λογικές που τα δημιούργησαν. Χρειάζεται όραμα, δημιουργικότητα, συγκεκριμένες λύσεις και περισσότερη δουλειά από όλους μας. Η Δημοτική μας παράταξη Άλιμος Όλοι μαζί έρχεται να ενώσει. Πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές και αντιθέσεις του χθες, οι άνθρωποι του συνδυασμού συνδυάζοντας την πείρα κα την ανανέωση θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις σας. Τα μέλλον μας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον του τόπου μας. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε Όλοι Μαζί για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Για μας και για τα παιδιά μας.