Άρθρα

Συνέντευξη Ν. Τσαμπαρλή στην «Φωνή του Αλίμου»

Η Φωνή του Αλίμου[Δ]: Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας από τον κόσμο. Πολλοί μιλούν για εκλογές με απροσδιόριστα μηνύματα, μεγάλη αποχή κλπ. Πώς πιστεύετε ότι θα αντιστρέψετε το αρνητικό κλίμα; Μπορεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελέσει τον οδηγό εξόδου από την κρίση;

Ν.Τ.: Είναι αλήθεια ότι περνάμε την πιο δύσκολη οικονομική κρίση από την εποχή της μεταπολίτευσης. Το πολιτικό σύστημα είναι αντιμέτωπο με όλες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που το ίδιο έχει δημιουργήσει την τελευταία τριακονταετία, έχοντας μάλιστα εξαντλήσει τις αντοχές και ανοχές του κόσμου. Το Μνημόνιο από την άλλη πλευρά έχει δέσει χειροπόδαρα κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Η φοροεισπρακτική λογική του, βυθίζει όλο και περισσότερο την χώρα στην ύφεση και στην μιζέρια. Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα και μάλιστα με μεγάλα εμπόδια. Πρέπει εδώ να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα εμείς οι αυτοδιοικητικοί που ερχόμαστε κάθε μέρα σε επαφή με τους πολίτες. Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να βάλει μπροστά την μηχανή τη ανάπτυξης. Αξιοποιώντας τον πλούτο μας που είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στηριζόμενοι σε ανθρώπους με αυτοδιοικητική πείρα, γνώσεις, μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους. 

[Δ]: Ύστερα από πολλά χρόνια ως Αντιδήμαρχος, διεκδικείτε για πρώτη φορά την Δημαρχία. Γιατί να σας εμπιστευθούν οι συμπολίτες σας;

Ν.Τ.: Οι πολίτες εκτός από Δήμαρχο εκλέγουν πρωτίστως μία Δημοτική Αρχή. Το ψηφοδέλτιό μας συνδυάζει την ανανέωση με την παρουσία τριάντα νέων υποψηφίων και την εμπειρία, την τεχνογνωσία ενός διατελέσαντος Δημάρχου, επτά πρώην Αντιδημάρχων και πολλών Δημοτικών Συμβούλων. Θα παρουσιάσουμε άμεσα μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη πρόταση για τον τόπο μας προσαρμοσμένη στην μετά Καλλικράτη εποχή. Μία πρόταση που θα απαντά στον διακαή πόθο των συμπολιτών μας για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Κυρίως όμως η πρότασή μας θα παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο διοίκησης, απάντηση στην απραξία και τη στασιμότητας της διοίκησης Ορφανού.

[Δ]: Ο σημερινός Δήμαρχος στηρίζει την καμπάνια στο επιχείρημα ότι έβαλε τάξη στα οικονομικά. Συμφωνείτε;

Ν.Τ.: Στο μόνο που έκανε οικονομία ο σημερινός Δήμαρχος είναι στην αλήθεια. Μία απλή ανάγνωση των ετήσιων ισολογισμών που έχουν την υπογραφή του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στον 1ο ισολογισμό επί διοικήσεως Ορφανού, το παθητικό του Δήμου ήταν 30 εκατ. Ευρώ. Στον τελευταίο ισολογισμό που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες το παθητικό για το 2009 είναι 48 εκατ. Ευρώ. Την απογοητευτική εικόνα προσπάθησε να την εξωραΐσει αυξάνοντας την τιμή των πλατειών των πάρκων και των πεζοδρομίων από 4 εκ € το 2006 σε 15 εκ € περίπου το 2009. Υποσχέθηκε ο δήμαρχος ότι δεν θα πάρει δάνεια ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν. Δυστυχώς για τον Δήμο αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δυστυχώς για τον Δήμαρχο αυτή η πραγματικότητα θα ειπωθεί στους πολίτες. Μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει λίγους για πολύ. Πολλούς για λίγο. Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τους πάντες για πάντα!.

[Δ]: Απέναντι σε αυτή την εικόνα εσείς ως νέα Δημοτική Αρχή τι διαφορετικό θα κάνετε;

Ν.Τ.: Θα επιστρέψουμε στον κόσμο της κοινής λογικής και της αλήθειας. Θα ακολουθήσουμε απλές λύσεις γιατί μαγικές συνταγές υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Και όλα αυτά ενημερώνοντας τους πολίτες για το κάθε μας βήμα. Παρουσιάζοντάς τους την πραγματικότητα, τις επιλογές που θα έχουμε ως Δημοτική Αρχή και βεβαίως τι επιλέγουμε και γιατί. Η σκέψη μας είναι απλή. Διοίκηση χωρίς υπερβολές. Η διοίκηση Ορφανού ξόδεψε τεράστια ποσά για τις δυνατότητες του Δήμου σε ελιτίστικες πολιτιστικές εκδηλώσεις μηδαμινής ανταποδοτικότητας για τους δημότες. Ξοδεύτηκαν υπέρογκα ποσά σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Λόφο Πανί, ποσά που θα ζήλευαν και μεγάλα φεστιβάλ της χώρας. Ήμασταν με λίγα λόγια φτηνοί στα λάχανα, ακριβοί στα παραπούλια. Στον τομέα των οικονομικών δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική. Θα ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες μας. Θα δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακος εκεί που είναι εφικτό. Για παράδειγμα έχουμε ως στόχο να στεγάσουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου σε μία κοινή στέγη για να μην δίνουμε 20.000 € το μήνα σε ενοίκια. Θα ενοποιήσουμε φορείς, νομικά πρόσωπα εκεί που μπορούμε. Θα αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα και επιχορηγήσεις, τομείς που η προηγούμενη διοίκηση «ξέχασε» να ασχοληθεί. Με λίγα λόγια θα αφήσουμε στην πάντα το αγαπημένο σπορ του σημερινού δημάρχου που είναι οι δημόσιες σχέσεις και οι χαιρετούρες και θα δουλέψουμε περισσότερο.

[Δ]: Οι αντίπαλοί σας επιμένουν όμως ότι έχουν εκτελέσει μια σειρά σπουδαίων έργων όπως Θεομήτορος, ΗρώοςΜάτση, Λόφος Αρματολών, παιδικός σταθμός στην Κοτζιά, Αγίου Δημητρίου...

Ν.Τ.: Όλα τα έργα που παρουσιάζει ο σημερινός Δήμαρχος, είναι έργα τα οποία μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την διοίκηση Ματζουράνη. Επί διοικήσεως Μαντζουράνη, είναι τα 12 εκατομμύρια σε έργα που βρήκαν στο συρτάρι. Σήμερα συνεχιζόμενα δεν είναι ούτε 2 εκατομμύρια. Η σημερινή διοίκηση για να δικαιολογήσει την απραξία της επικαλείται την οικονομική κρίση. Μόνο που η οικονομική κρίση χτύπησε την χώρα μας τον τελευταίο χρόνο ενώ η δημοτική αρχή διοικεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα μοναδικά έργα του Ορφανού είναι η προεκλογική παρουσία εκσκαφέων στην αγορά Θουκυδίδου μέσα στον Αύγουστο, το κοινόχρηστο πράσινο που έγινε πάρκινγκ δίπλα στο shoppinghouse, στο Jumbo και στην Ostria, τον αποχαρακτηρισμό κοινοχρήστων χώρων και την ανέγερση του SuperMarket Βασιλόπουλος στην Καλαμακίου και όλα αυτά τα ωραία που μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν. Στον μοναδικό τομέα που ήταν συνεπής σε όλη την τετραετία ήταν στο να μοιράζει χαμόγελα, να χαιρετά τον κόσμο, να συμπαρίσταται στα προβλήματα των πολιτών, ακολουθώντας την πολιτική των ευχών!.

[Δ]: Σημείο αναφορά για τον Δήμο μας είναι η παραλία. Υπάρχουν περιθώρια για κάτι καλύτερο;

Ν.Τ.: Στόχος μας είναι στην παραλία να μπει μία τάξη σε όλους προς όφελος όλων. Θέλουμε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία να στηριχτούν, αλλά και να αντιληφθούν ότι υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα όρια ως προς την χρήση γης. Η παιδική χαρά πρέπει να στηθεί ξανά από το μηδέν. Τα φωτιστικά, κάγκελα και παγκάκια είναι για πέταμα και θα γίνουν από την αρχή. Το πράσινο θα ξαναδημιουργηθεί και οι λειτουργίες που ενοχλούν θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει διάλογο με τον Δήμο Π. Φαλήρου για να μεταφέρουμε και στον Δήμο μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα η παραλία μας θα πρέπει να γίνει λειτουργική προς όφελος των πολιτών. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι όλες οι λειτουργίες είναι απαραίτητες. Θα πρέπει όμως να συνυπάρξουν σε ισορροπία, δεμένες με το περιβάλλον και ενταγμένες σε μια συνολική μελέτη. Κανένα συμφέρον και καμία χρήση δεν θα πρέπει να εμποδίζει τον ανοικτό ορίζοντα της πόλης στην θάλασσα.


[Δ]: Έχουν ακουστεί παράπονα από όλους σχεδόν τους ενδιαφερόμενους φορείς για την Μαρίνα. Η εικόνα της είναι σε μερικούς τομείς τριτοκοσμική…

Ν.Τ.: Η εικόνα στην Μαρίνα δεν τιμά κανέναν μας. Δυστυχώς η διοίκηση Ορφανού έχει αποδεχθεί αυτήν την μιζέρια και περιμένει από τον ουρανό την λύση. Εμείς απαιτούμε ο Δήμος να έχει λόγο στην διοίκηση και την λειτουργία της Μαρίνας. Δεν μπορεί ο χώρος ελλιμενισμού, το καρνάγιο, οι χώροι περιπάτου και αναψυχής να είναι άτακτα ανακατεμένοι και να λειτουργούν ο ένας εις βάρος του άλλου. Σήμερα έχουμε κλοπές στα σκάφη, ατυχήματα στο καρνάγιο, υποβάθμιση στην αναψυχή. Ο χώρος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί και να προσφέρει στον δημότη ποιότητα ζωής. Μπορεί να γίνει ένα στολίδι. Πιστεύουμε στην συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: ο Δήμος, ο σύλλογος ιδιοκτητών επαγγελματιών, οι ιδιοκτήτες και η ιδιωτική πρωτοβουλία με συνεργασία μπορούν να απαντήσουν στις απαιτήσεις των καιρών εκεί που τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα απέτυχαν.

[Δ]: Στη μετά Καλλικράτη εποχή τι μπορεί να περιμένει καλύτερο ο πολίτης από εσάς;

Ν.Τ.: Η σημερινή διοίκηση έκανε μια απλή άχρωμη και άχαρη θα έλεγα διοίκηση. Προσπαθεί να μετατρέψει την απραξία σε προτέρημα, την ακινησία σε πολιτική, τον συμβιβασμό και το τέλμα σε αρετή. Η διοίκηση Ορφανού ήταν τυχερή. Βρήκε όλες τις υποδομές έτοιμες από την εποχή του Μαντζουράνη. Ο οργανισμός του Δήμου, οι οργανισμοί των παιδικών σταθμών, το κολυμβητήριο, η μεταφορά των ΚΑΠΗ στο Δήμο, η Δημοτική Αστυνομία όλα έγιναν επί εποχής Μαντζουράνη τα έργα που παρουσιάζει για δικά της έγιναν επί εποχής της προηγούμενης διοίκησης. Βρέθηκε επίσης σε μία θετική πολιτική συγκυρία όπου η κυβέρνηση Καραμανλή επέστρεψε στους δήμους παρακρατηθέντες φόρους δεκαετίας. Και παρόλα αυτά αρκέστηκε και συμβιβάστηκε με το απολύτως τίποτα. Στη δική μας παράταξη που μπορεί να τη χαρακτηρίσω τεχνοκρατική, έχουμε την εμπειρία, την φρεσκάδα, τα νέα με τα έμπειρα μυαλά για να πετύχουμε. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποτελεσματικοί. Ξέρουμε να συνεργαζόμαστε με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και είμαι βέβαιος ότι η μετάβαση στη μετά Καλλικράτη εποχή μπορεί να γίνει ομαλά χωρίς αναταράξεις και χωρίς να διαλυθούν οι λειτουργίες του Δήμου.

[Δ]: Γνώσεις έχετε, διάθεση έχετε, η πείρα σας ποια είναι;


Ν.Τ.: Αυτά τα 20 χρόνια, που ασχολούμαι με τον Δήμο και εκλέγομαι, ήταν για μένα πάνω απ’ όλα ένα μεγάλο σχολείο. Είναι τιμή μου σήμερα να λέω ότι έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος σχεδόν σε όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου.(Τεχνική Υπηρεσία, Διοικητικές Υπηρεσίες, Οικονομική Υπηρεσία, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος). Έχω χρόνια συμμετοχής στη Δημαρχιακή Επιτροπή, οχτώ χρόνια πρόεδρος Παιδικών Σταθμών και πάμπολλα χρόνια συμμετοχής σε συμβούλια του Αθλητικού Οργανισμού, της ΑΝΕΔΑ, άλλων παιδικών σταθμών, σχολικών επιτροπών.
Ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα η ενασχόληση μου με την ολοκλήρωση του κολυμβητήριου, η επάνδρωση, η αρχική λειτουργία και το στήσιμο του νέου αυτού νομικού προσώπου. Αισθάνομαι έτοιμος αυτή την εμπειρία να την επιστρέψω με προσφορά και έργα στο Δήμο και τους συμπολίτες μου.

[Δ]: Ποιο, κατά την άποψή σας είναι το διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου;

Ν.Τ.: Οι εκλογές του Νοεμβρίου μας φέρνουν όλους απέναντι σε ένα συγκεκριμένο δίλημμα: θα συνεχίσουμε την πορεία της στασιμότητας, της υποβάθμισης, της μιζέριας ή όλοι μαζί θα γυρίσουμε σελίδα; Θα συνεχίσει ο Δήμος Αλίμου να λειτουργεί με τις παθογένειες του παρελθόντος, ως ένα μικρό κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας ή θα προσπαθήσουμε όλοι να αλλάξουμε την εικόνα; Τα δεδομένα έχουν αλλάξει όχι μόνο για τον καθένα μας στην καθημερινότητά του. Οι νέες δυσκολίες, απαιτούν από όλους μας να αντιληφθούμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τις λογικές που τα δημιούργησαν. Χρειάζεται όραμα, δημιουργικότητα, συγκεκριμένες λύσεις και περισσότερη δουλειά από όλους μας. Η Δημοτική μας παράταξη «ΑΛΙΜΟΣ, Όλοι Μαζί» έρχεται να ενώσει. Πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές και αντιθέσεις του χθες, οι άνθρωποι του συνδυασμού συνδυάζοντας την πείρα κα την ανανέωση θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις σας. Τα μέλλον μας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον του τόπου μας. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε «Όλοι Μαζί» για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Για μας και για τα παιδιά μας.