Άρθρα

Τοποθέτηση Νίκου Τσαμπαρλή γαι τον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2014

Τοποθέτηση Νίκου Τσαμπαρλή γαι τον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2014

κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,
Η συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου και η ψήφιση του είναι μία κορυφαία πολιτική διαδικασία μέσα από την οποία σηματοδοτείται η πορεία του Δήμου και υλοποιείται και το πρόγραμμα της διοίκησης.

 

 

 


Ειδικά, ο σημερινός προϋπολογισμός, είναι ιδιαίτερος διότι είναι ο τελευταίος αυτής της Διοίκησης και θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις δαπάνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος, των δεσμεύσεων και του οράματος της διοίκησης για τον Δήμο. Όλης της Διοίκησης, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές οι Δημότες εξέλεξαν είκοσι Δημοτικούς Συμβούλους για να διοικήσουν τον Δήμο και να οδηγήσουν την πόλη μπροστά. Και εσείς τι κάνατε;

ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ

   - Έπρεπε να πορεύεστε με αρχές και κανόνες απαραβίαστους και όχι να διαμορφώνετε την πολιτική σας ανάλογα με τις συγκυρίες.

   - Έπρεπε να είστε πιο κοντά στο δημότη, με εντελώς διαφορετική νοοτροπία, που να μην βασίζεται στο βόλεμα και στην πελατειακή σχέση, αλλά στην εκτίμηση και την αγάπη των Δημοτών.

(αποσπάσματα  ανεξαρτητοποίησης Δ. Δημάκη)

 

  -Έπρεπε να είχατε καταλάβει ότι εκλεχτήκατε για να υποστηρίζετε το συμφέρον του Δημότη και της κοινωνίας και όχι το προσωπικό ή πολιτικό σας συμφέρον.

  -Αδιαφορήσατε παντελώς ακόμα και για όσα είχατε στη διάθεση σας και κοσμούν την πόλη μας.

  -Επιτρέψατε στο κάθε συμφέρον να λειτουργεί χωρίς όρια και έλεγχο.

(αποσπάσματα ανεξαρτητοποίησης Α. Σημιτροπούλου)

 

  -Λειτουργήσατε χωρίς στόχους, χωρίς συντονισμό, χωρίς εσωτερική συνεννόηση, άτολμα και με βραδείς ρυθμούς.

  -Αρκεστήκατε στην διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας και αντιμετωπίσατε φοβικά τη δράση και την πρωτοβουλία.

  - Αναπτύχθηκαν φαινόμενα επιλήψιμων συμπεριφορών, όπως η παράνομη αλλοίωση του περιεχομένου τριών (3) Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

  - Σας έχει γίνει αυτοσκοπός η αυτοσυντήρηση και η παραμονή στην εξουσία.

(αποσπάσματα ανεξαρτητοποίησης Α. Κονδύλη)

 

ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ

Αποτύχατε και οι είκοσι, γιατί όλοι μαζί στηρίξατε με τις τοποθετήσεις και την ψήφο σας αυτά που κάποιοι από εσάς εκ των υστέρων καταγγέλλουν. 

Αποτύχατε και οι είκοσι, γιατί χρόνια τώρα, σε αυτή εδώ την αίθουσα, με την αλαζονεία της πλειοψηφίας σας, αρνούσασταν να ακούσετε την μειοψηφία που αγωνιούσε και σας έλεγε να αποδεχτείτε και να διορθώσετε αυτά τα λάθη που τώρα ομολογείτε.

Κάποιοι από εσάς σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, αποδέχονται τα λάθη σας. Η όποια ομολογία κύριοι, δεν αποτελεί ούτε εξαγνισμό, ούτε αναβάθμιση. Όπως και οι είκοσι αναλάβατε την διοίκηση έτσι και οι είκοσι πρέπει να την παραδώσετε. Διότι τελικά θα κατηγορηθείτε ότι «σας έχει γίνει αυτοσκοπός η αυτοσυντήρηση και η παραμονή στην εξουσία» και αυτό δεν είναι σωστό!

Είναι επιεικώς ανόητος όποιος προσπαθεί να μας παρουσιάσει ως στήριγμα της Διοίκησης. Σίγουρα δεν παρακολουθεί τα Δημοτικά Συμβούλια και σίγουρα εξυπηρετεί δικούς του σκοπούς. Παραπλανεί και γελοιοποιείται. Η θέση μας τα τελευταία επτά χρόνια είναι σταθερή, ξεκάθαρη και πλέον αποδεδειγμένη. Ασκούμε σταθερή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Δεν λαϊκίζουμε και δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα. Σίγουρα πάντως δεν στηρίζουμε την Διοίκηση στις λαθεμένες της επιλογές!

Η διοίκηση του κ. Ορφανού και των συνεργατών του είναι μία ανεπαρκής διοίκηση, δεν θα την θυμόνται για τίποτα. Ο κ. Ορφανός και όσοι επί χρόνια τώρα τον στήριξαν σε αυτή εδώ την αίθουσα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εμείς προχωράμε με βάση τις αρχές και το πρόγραμμα μας και ο στόχος μας είναι ένας. Θέλουμε ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ.

Ο προϋπολογισμός που σήμερα μας φέρνετε είναι άλλη μία απόδειξη της αποτυχίας σας. Ουσιαστικά δεν είναι προϋπολογισμός. Είναι η αποτύπωση των προσπαθειών και της αγωνίας των υπηρεσιών του Δήμου να μπορέσει ο Δήμος να παραμείνει ανοικτός. Είναι η λογιστική διαχείριση των απολύτως απαραίτητων δαπανών. Από την άλλη δεν λείπουν η επαναλήψεις κενών και χιλιοειπωμένων υποσχέσεων που υπογραμμίζουν την αναξιοπιστία σας.

Μήπως θυμάστε τα τελευταία χρόνια πόσες φόρες έχετε εγγράψει πιστώσεις για την αγορά πλυντηρίου κάδων ή σαρώθρου ή και των δύο; Κάποτε ήταν και η αιτιολογία για την αύξηση των δημοτικών τελών.

Μήπως δεν κοροϊδεύετε όταν εγγράφετε πίστωση 25.000 ευρώ για συντήρηση σχολείων και 25.000 ευρώ για συντήρηση παιδικών χαρών; Με τον ΦΠΑ!

Δεν αισθάνεστε άσχημα να σέρνετε από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, τις 100.000 ευρώ για την μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ του Δήμου μας;

Συμπεριλάβατε στις επενδύσεις της Δ/νσης Κοινωνικής αντίληψης την διαμόρφωση χώρου φύλαξης σκύλων. Εγγράψατε 1000 ευρώ!

Συνεχίζετε την παράνομη τακτική της πλήρους απαξίωσης της Επιτροπής Διαβούλευσης. Από ουσιαστικό εισηγητικό όργανο και συνεργάτη του Δημοτικού Συμβουλίου, την απαξιώσατε πλήρως σε διακοσμητικό και άνευ ουσίας όργανο. Γιατί πάντα φοβόσασταν τους φορείς;

Θέλω να μας δώσετε την εισήγηση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον προϋπολογισμό. Θέλω να μας πείτε ποιές προτάσεις της κάνατε δεκτές και περιλάβατε στον προϋπολογισμό καθώς και ποιές και γιατί απορρίψατε.

Για το ψήφισμα της παράταξης μας που εισάγαμε στην επιτροπή, υπήρξε ψηφοφορία και έγινε ομόφωνα αποδεκτό. Μπορείτε να μου πείτε αν ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός; Μήπως στερείτε νομιμοποίησης;

Κύριε πρόεδρε, σε λίγους μήνες θα παραδώσετε στον επόμενο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Μήπως την τελευταία στιγμή υπάρχει περίπτωση να εφαρμόσετε τον Νόμο και την λογική και να μας φέρεται τα πρακτικά του Δ.Σ. που πλέον ανάγονται σε άλλο ένα «ταμπού» της Διοίκησης σας;

Η εισήγηση του Δημάρχου είναι επανάληψη της περσινής και ουσιαστικά είναι δύο σελίδες αποδοχής του γεγονότος ότι δεν είναι σοβαρός προϋπολογισμός αυτός καθώς και δικαιολογιών για την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει. Για την διοίκηση σας πάντα κάποιος άλλος φταίει.

Είναι προφανές ότι δεν έχουμε την πρόθεση να δώσουμε θετική ψήφο σε αυτόν εδώ τον προϋπολογισμό. Δεν εκφράζει το πρόγραμμά μας, δεν έχει όραμα, δεν δημιουργεί προοπτικές, είναι διαχειριστικός και στερεί από τον Δήμο μας ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

 

                                                                                        Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 20/11/2013